Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z kremem kokosowym i jagodami

Tarta z kremem kokosowym i jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 99

Dodano:

Odsłon: 3712

Kruche ciasto z kremem na bazie budyniu kokosowego oraz świeżymi owocami.

Składniki

  • 4 żółtka
  • 275 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g kokosu
  • 3,5 szklanki mleka
  • 200 g jagód
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. 125 gramów masła poszatkuj razem z 2 żółtkami, mąką oraz z 70 gramami cukru i zagnieć ciasto. Formę do tarty o średnicy wyłóż rozwałkowanym kruchym ciastem i wstaw do zamrażarki na 30 minut.

  2. Wiórki kokosowe zagotuj razem z 3 szklankami mleka. Następnie przełóż wiórki kokosowe do gazy i odciśnij nadmiar mleka. Z mleka przygotujesz budyń, a wiórki kokosowe możesz wykorzystać do innego ciasta.
    Mleka powinno pozostać około 1,5 szklanki. Jeżeli jest mniej to dolej zwykłego mleka.

  3. Cukier, 2 żółtka, mleko oraz mąkę ziemniaczaną zmiksuj razem na gładką masę.
    Mleko, które zostało po odciśnięciu z kokosa zagotuj i dodaj masę na budyń. Ciągle podgrzewając na średniej mocy palnika mieszaj budyń aż zgęstnieje. Gdy będzie już gęsty przykryj folią spożywczą tak by dotykała budyniu i wstaw do lodówki do ostygnięcia

  4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw kruche ciasto do piekarnika i piecz przez 10-15 minut aż uzyska złoty kolor. Po upieczeniu odstaw na bok do całkowitego wystygnięcia.

  5. 150 g masła utrzyj na jasną masę. Następnie ciągle miksując dodawaj po 1 łyżce budyniu. Rób to powoli i delikatnie aby ci się krem nie zwarzył.

    Krem przełóż do wcześniej podpieczonego kruchego ciasta i obsyp obficie owocami. Przechowuj w lodówce

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń