Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki krem, kruche ciasto, truskaweczki ! I expresowe ciasto mamy gotowe.
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 172
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 48
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 172
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 48
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, cukier puder oraz miękkie masło i zagniatamy. Po chwili dodajemy żółtko oraz wodę. Ciasto przekładamy na blat wysypany mąką i wyrabiamy do połączenia składników. Formujemy kule i odkładamy do lodówki na ok 40 min.
Blachę to tarty smarujemy masłem następnie kruche ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do blachy, wszystko dokładnie wyrównując tak aby pokryć całość ciastem. Robimy dziurki w spodzie widelcem Pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni.
Kiedy już ciasto nam przestygnie w metalowej misce ubijamy śmietankę 30% z śmietan fixem (jeśli używamy 36% to już bez fixa). Dodajemy cukier puder a na końcu serek mascarpone i danio krótko miksując. Kruchy spód smarujemy dżemem następnie wylewamy przygotowaną masę i wyrównujemy. Dekorujemy truskawkami oraz migdałami i wstawiamy do lodówki na 30 minut.