Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z kremem mascarpone i truskawkami w syropie z sherry

Tarta z kremem mascarpone i truskawkami w syropie z sherry

Autor: agf1

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 19

Dodano: 10.11.2012

Odsłon: 4219

Pyszne! Nie można się od niego oderwać!

Składniki

  • mąka, 200 g
  • masło, 100 g
  • jajko, 1 sztuka
  • cukier puder, 2 łyżki
  • ekstrakt z wanilii, 1 łyżeczka
  • serek mascarpone do kremu, 1/2 kg
  • cukier do kremu, 5 łyżek
  • ekstrakt z wanilii do kremu, 1 łyżeczka
  • śmietanka kremowa 30% do kremu, 1/2 szklanki
  • truskawki, 1/2 kg
  • konfitura malinowa, 5 łyżek
  • słodkie sherry, 5 łyżek
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Tarta- spód: przesiewamy mąkę, zimne (koniecznie) masło kroimy na kawałki i wraz z cukrem pudrem miksujemy aż powstaną okruszki. Dodajemy jajko i wanilię i jeszcze chwilę miksujemy. Tak przygotowane ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Następnie ciasto nawijamy na wałek i tak przenosimy na blachę do tarty (ja mam 24 cm). Układamy na dnie formy i wywijamy także brzegi, to, co będzie wystawać odnicnamy. W spodzie tarty dokładnie robimy widelcem dziurki i znów odstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie przed wstawieniem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni tartę przykrywamy papierem do pieczenia i leko czymś dociskamy (np. jakimiś orzechami). Pieczemy przez 15 minut, potem zdejmujemy papier, ale zostawiamy "obciążenie" i pieczemy tartę przez kolejne 8 - 10 minut, aż się lekko zrumieni. Zostawiamy do wystygnięcia w formie.

  2. Krem mascarpone: Mocno schłodzony serek mascarpone mieszamy z cukrem i wanilią, a następnie dodajemy ubitą na sztywno śmietankę (musi być bardzo zimna). Krem przygotowujemy i wykładamy na tartę przed samym podaniem.

  3. Truskawki w malinowym syropie z sherry: truskawki myjemy, odrywamy szypułki, kroimy na pół i wrzucamy do miski. Malinową konfiturę podgrzewamy, dodajemy sherry i po wystygnięciu dodajemy do truskawek.

  4. Rozkładamy przed samym podaniem, można też podać dodatkowo w miseczce na stół by każdy mógł sobie dołożyć. PYCHA!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nelle 22 listopada 2012 Spróbuję to zrobić... tylko co to słodkie sherry, nalewka? mogę to zastąpić likierem poziomkowym? skąd ja wezmę teraz truskawki :/

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 10 listopada 2012 Wygląda apetycznie :-))) Lubię kremy z mascarpone więc wrzucam do ulubionych:-)) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń