Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z kremem maskarpone

Przepis dnia 2013-07-14
Tarta z kremem maskarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 1024

Dodano:

Odsłon: 5361

To moja pierwsza tarta, a maślany spód po prostu mnie oczarował :) Przepis znalazłam u "Kulinarne podróże"

Składniki

  • NA SPÓD: 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • KREM MASCARPONE: 500 g serka mascarpone
  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • DODATKOWO: 500 g owoców (u mnie czereśnie)
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ze składników na kruchy spód zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, przykrywamy spożywczą folią żeby nie obeschła i odstawiamy do lodówki na 30 min.
    Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy nim formę do tarty, wysmarowaną wcześniej odrobiną masła.
    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
    Wstawiamy formę z ciastem do piekarnika, pieczemy ok. 20 min, aż będzie równomiernie zarumieniony. Odstawimy do całkowitego wystudzenia.

  2. Śmietankę (dobrze schłodzoną) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Powoli, łyżka po łyżce dodajemy mascarpone i mieszamy na gładką masę (ubijałam mikserem na niskich obrotach).
    Na wystudzony spód wykładamy masę mascarpone. Na to wrzucamy owoce, lekko dociskamy.
    Podajemy schłodzone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń