Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z kremem morelowym"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 90
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 15
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 90
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 15
Składniki
Formę do tarty posmaruj masłem i wyłóż ciastem francuskim. Przykryj papierem do pieczenia, wsyp kilka garści suchej fasoli, piecz ok. 15 min w temp. 180°C. Następnie usuń papier i piecz jeszcze ok. 5 min. Wystudź.
Morele włóż na ok. 1 min do wrzącej wody. Następnie schłodź w zimnej wodzie. Usuń skórki, przekrój na pół i usuń pestki. Do miski włóż żółtka, wsyp 3 łyżki cukru pudru oraz mąkę, zmiksuj.
Do rondelka wlej mleko, dodaj pozostały cukier oraz cukier wanilinowy, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, powoli wlej je do masy żółtkowej (ciągle miksując).
Całość przelej do rondelka i gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź.
Na wystudzone ciasto przełóż masę budyniową. Na wierzchu rozłóż morele. Piecz ok. 20 min w temp. 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku. Do rondelka włóż konfiturę, wlej 1 łyżkę wody. Mieszając, podgrzej, następnie posmaruj konfiturą wierzch moreli. Ciasto na kilka godzin włóż do lodówki.
30 minut. Porcja:300 kilokalorii.
Wierzch tarty można posypać podprażonymi na patelni płatkami migdałów.Źródło: Świat i Ludzie