Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z kremem śmietankowym+owoce sezonowe

Tarta z kremem śmietankowym+owoce sezonowe

Autor: gocha01

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 199

Dodano: 14.06.2011

Odsłon: 1836

Tarta z owocami oraz pyszną masa śmietankowo-budyniową.Pewnie niektórym znana,ale warta przypomnienia.Pyszny,szybki deser na gorące dni.Smakuje równie dobrze z truskawkami,malinami czy jagodami.kaloryczna ze względu na tłustą śmietanę,ale co tam raz się żyje:-)

Składniki

  • spód do tarty(kupny jest całkiem niezły), 1
  • truskawki (lub inne owoce), 1/2 kg
  • śmietanka w kartoniku 36%(duża), 1 szt.
  • budyń śmietankowy, 1szt.
  • cukier waniliowy, 1 szt.
  • cukier, 2 łyżki
  • galaretka truskawkowa (niekoniecznie), 1szt.
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gotujemy budyń,dokładnie tak jak na mleku tyle,że zamiast na mleku gotujemy go na śmietance.

  2. Do masy(uwaga szybko tężeje)dodajemy cukier+cukier waniliowy

  3. Powstały krem wykładamy na spód do tarty.na nim układamy owoce(truskawki kroimy na połówki).Na wystudzoną tartę możemy wylać tężejącą galaretkę,ale nie jest to konieczne,można podawać z kleksem bitej śmietany jeśli ktoś lubi,lub z lodami waniliowymi czy innymi,jak kto lubi:-)Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gocha01 30 lipca 2011 Cieszę się,że smakowało:-)Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 16 czerwca 2011 Dla mnie ciasto w tortownicy to zawsze za mało i wszystkie przepisy przerabiam na dużą blachę ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolciaa 15 czerwca 2011 Brzmi bardzo ciekawie...szczególnie ta masa budyniowa :) Do wypróbowania. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 15 czerwca 2011 Tak,duża śmietanka to 1/2 litra. Myślę,że z biszkoptami będzie równie pyszne:-) Można też zrobić kruchy spód na dużej blaszce(albo dużą wyłożyć biszkoptami) i zrobić więcej tego pysznego ciacha,bo z doświadczenia niestety wiem,że taka tarta ma średnio 8 kawałków,moja rodzina zjadła tak szybko,że nawet zdjęcia nie zdążyłam cyknąć.Tylko do takiego ciacha na dużą blachę trzeba zapewne składniki pomnożyć przez 2.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 15 czerwca 2011 Krem śmietankowy warty zapisania :). A "duża" śmietanka 36% to 0,5 l ? Pomyślałam, że w wersji dla wygodnych można chyba zamiast spodu do tarty wyłożyć tortownicę biszkoptami

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń