Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta z kurczakiem i brokułem

Tarta z kurczakiem i brokułem

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2389

Dodano:

Odsłon: 1293

Pyszna tarta, którą możemy sobie zaserwować w każdej chwili, bowiem jest prosta i niezbyt skomplikowana. Ciasto kruchutkie , rozpływa się w ustach.

Składniki

  • Ciasto 20 dag mąki 100 g. masła 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki wody
  • Farsz: 1 brokuł 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka 1/2 opakowania kwaśniej śmietany 18% 2 jajka 1 żółtko
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę rozcieramy z masłem, dodajemy żółtko, wodę i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy do lodówki nawet na ok. 1 godzinę. Można wyjąć po 20 minutach.
    Brokuł płuczemy, oddzielamy różyczki i obgotowujemy ok 10 min. Wylewamy na sitko ,żeby obciekł z wody. Pierś płuczemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i obsmażamy na odrobinie oleju.

    Ciasto rozwałkowujemy, najlepiej przez folię, ponieważ może się kleić. Wykładamy do formy i wyciskamy na boki. Zapiekamy w piekarniku na termoobiegu 150 st. ok. 10 min. lub bez termoobiegu w 180 st. ok. 15 min.


    Na podpieczone ciasto wykładamy podsmażoną pierś, brokuł i zalewamy śmietaną wymieszaną z przyprawami, jajkiem i serem. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 min. Na termoobiegu, krócej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń