Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z łososiem i brokułami

Tarta z łososiem i brokułami

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 347

Dodano:

Odsłon: 4819

Pyszna i lekka tarta - idealne połączenie smaków.

Składniki

  • 250 g mąki
  • 125g masła
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • Farsz
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki śmietany 18%
  • 125g -150g wędzonego łososia (może być surowy)
  • mały brokuł lub pół dużego
  • 100g parmezanu
  • sól i pieprz
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wyrabiamy ciasto. Mąkę siekamy z masłem, dodajemy sól i wodę i zagniatamy ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 190º C. W tym czasie możemy włożyć ciasto do lodówki, żeby trochę stwardniało. Następnie wykładamy nim formę na tartę o średnicy 28 cm ( najlepiej z wyciąganym dnem)nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut ( pieczemy z obciążeniem). Po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze chwilę na lekki złoty kolor.

    W międzyczasie przygotowujemy farsz. łososia rozdrabniamy ( jeśli jest surowy to kroimy go na kawałki). Brokuła również dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie kilka minut.

    Jajka łączymy ze śmietaną i dodajemy tarty parmezan. Poprawiamy wszystko solą i pieprzem.

    Na ostudzony podpieczone ciasto wykładamy rozdrobionego łososia i brokuły i zalewamy przygotowaną masą jajeczną. Pieczemy w piekarniku (180º C) ok. godzinę. Jeśli będzie nam się bardzo przypiekał wierzch należy tartę przykryć pergaminem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń