Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z malinami mascarpone i mlekiem skondensowanym

Tarta z malinami mascarpone i mlekiem skondensowanym

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1549

Dodano:

Odsłon: 2738

koniecznie spróbuj!

Składniki

  • Składniki na spód 250g mąki tortowej 150 g zimnego masła 3 łyżki cukru Odrobina soli 1 jajko
  • Składniki na masę 250g serka mascarpone 250 ml mleka skondensowanego słodzonego 2 jajka
  • pudełeczko malin
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Posiekaj na "kaszę" mąkę, cukier i masło. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto.
    Owiń ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce.

  2. Zmiksuj serek mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym.

  3. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na papierze do pieczenia starając się stworzyć zgrabne koło.
    Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
    Wysmaruj formę do tarty grubo masłem.
    Przełóż ciasto do formy papierem do góry.
    Dociąż spód tarty, aby się nie odkształciła w trakcie pieczenia.
    (Do dociążenia spodu tarty możesz użyć kawałków jabłka czy ziemniaka, lub suchego grochu)

  4. Wstaw do piekarnika na 15 min, po tym czasie usuń papier wraz z "dociążeniem".
    Wylej na ciasto masę na bazie serka mascarpone i piecz kolejne 10-15 min, aż do uzyskania złotego koloru.
    Po wyjęciu tarty z pieca odczekaj 2 min i gęsto udekoruj malinami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń