Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta z młodymi ziemniakami

Tarta z młodymi ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 455 Ocena: 6718

Dodano:

Odsłon: 840

Tym razem tarta z młodymi ziemniakami i świeżym koperkiem, marzenie.

Składniki

  • Ciasto. mąka pszenna 150 g masło 70 g margaryna 30 g żółtko jaja 1 sztuka
  • tymianek 1/2 łyżeczki majeranek Prymat 1/2 łyżeczki sól 3/4 płaskiej łyżeczki
  • Nadzienie. ziemniaki młode 170-200 g małe śmietana 18 proc 200 ml ser pleśniowy niebieski 130 g
  • pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki jajka 2 sztuki sól ziołowa szczypta tymianek 1/2 łyżeczki
  • majeranek 1/2 łyżeczki koper świeży 2-3 gałązki szparagi zielone 2 sztuki
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Ciasto.
    Do przesianej mąki , dodajemy ,sól , zioła , pokrojone zimne masło i margarynę.
    Wszystko rękami rozcieramy na kruszonkę , dodajemy żółtko i szybko zagniatamy jednolite ciasto.
    Zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki .
    Ziemniaki gotujemy w wrzącej osolonej wodzie.Studzimy.
    Nadzienie.
    Do śmietany dodajemy sól , tymianek , majeranek , pieprz cytrynowy .
    Śmietanę miksujemy dodając kolejno jajka, pokruszony ser niebieski .
    Na koniec wsypujemy posiekany koper, mieszamy łyżką.
    Szparagi obmywamy , przełamujemy i suche lekko przesmażamy na oliwie.

  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
    Tortownicę 21 cm. smarujemy margaryną i posypujemy mąką.
    Chłodne ciasto wałkujemy i wykładamy na spód i boki tortownicy ( boki ok.3 cm).
    Spód ciasta nakłuwamy , nakładamy papier do pieczenia , obciążamy ciasto i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy ok. 10-15 minut, zdejmujemy papier i jeszcze chwilę zapiekamy wierzch. Wyjmujemy i studzimy.
    Gdy ciasto będzie prawie chłodne nakładamy ziemniaki, polewamy śmietaną i wykładamy przekrojone na pół szparagi.

  3. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia ok. 40-50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 lipca U mnie ziemniaki to jeszcze takie maluszki, ale za tydzień powinny już być odpowiednie, by zrobić taką tartę :) Wygląda super i zapewne tak też smakuje :D Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 14 lipca Dziękuję, warto zrobić, młode ziemniaczki są i koperek też jest w ogródku :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maly-wodnik 14 lipca Musi być smakowite a do tego ładnie wygląda

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 14 lipca Elu, śliczna i pyszna tarta. Wstyd się przyznać, prawie pół wieku piekę różności a tarty nigdy nie zrobiłam.:) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń