Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z musem czekoladowym

Tarta z musem czekoladowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 457 Ocena: 5515

Dodano:

Odsłon: 1711

Dla łasuchów i dla smakoszy musu czekoladowego.

Składniki

  • na ciasto;
  • 2 i 1/2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru, 250 g. margaryny, 2 żółtka
  • Na masę;
  • 200g gorzkiej czekolady ,4 żółtka ,6 białek
  • 200ml śmietanki 30% ,4 łyżki cukru
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie



  1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy ręcznie. Formujemy kulę.
    Owijamy folią nylonową i dajemy do lodówki na 1/2 godziny.

    Po tym czasie wyjmujemy z lodówki. Wałkujemy i ciasto wykładamy na tartownicy.

    Piekłam 20 min. w 180* Wyłączyłam i trzymałam jeszcze w wyłączonym piekarniku 10 minut.

  2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

    W osobnym naczyniu miksujemy żłótka z cukrem na białą masę
    Stopniowo dodajemy schłodzoną czekoladę.

    Do tego dodajemy ubitą śmietankę i miksujemy na niskich obrotach.

    Następnie dodajemy ubite białka. Białka łączymy z masą łyżką.

    Gotową tartę chłodzimy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń