Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z musem czekoladowym

Tarta z musem czekoladowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 461

Dodano:

Odsłon: 5126

Tarta z kruchego ciasta wypełniona musem czekoladowym i bitą śmietaną.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę połączyć z cukrami i proszkiem. Wbić żółtka i dodać pokrojone na małe kawałeczki masło. Szybko posiekać całość a następnie wyrobić ciasto. Zawinąć ciasto w folię i odłożyć na godzinę do lodówki.

  2. Zetrzeć ciasto na tarce z najdłuższymi oczkami, powstaną wygodne płatki i obkleić nimi formę do tarty. Przekłuć na spodzie w kilku miejscach wykałaczką lub widelcem albo przykryć folią spożywczą i posypać fasolką tak aby przykryły całe dno. Piec w 180* przez ok 30 min(aż tarta się zarumieni). Wyjąć, zostawić do ostygnięcia.

  3. Mus: czekoladę rozpuścić z masłem na parze wodnej, białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 80ml gorącej wody,ostudzić. Żółtka ubić z kakao i połączyć z ostudzoną czekoladą. Powstałą masę i rozpuszczoną żelatynę delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Mus przelać do tarty, zostawić na kilka godz w lodówce(do ścięcia musu).

  4. Bita śmietana:mocno schłodzona śmietankę ubić na najwyższych obrotach, kiedy będzie już prawie gotowa dodać cukier z wanilią. Gotową bitą śmietaną nałożyć na wierzch(na mus). Ozdobić wg uznania ale z doświadczenia wiem że maliny i mięta będą bardzo pasowały.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

palooka 29 grudnia 2012 Przede wszystkim fotka wygląda zachęcająco do wypróbowania Twojego przepisu. Daję do ulubionych i na pewno skorzystam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń