Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z musem jeżynowym

Tarta z musem jeżynowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1820

Dodano:

Odsłon: 245

Słodkie, skąpane w słońcu jeżyny, których w Irlandii jest pod dostatkiem. W moim mieście rosną niemalże na każdej ulicy i można je zbierać do późnej jesieni. Ostatnio połączyłam je z delikatnym ciastem drożdżowym. Zainspirowana musem malinowym Marthy Steward zrobiłam tartę. Malina zastąpiłam jeżynami. Powstał z nich delikatny mus, który świetnie wkomponował się w kruchy spód. Powstała pyszna, urzekająca swoim kolorem, jesienna tarta.

Składniki

  • Spód:
  • 250 g ciastek zbożowych *
  • 50 g masła
  • Mus jeżynowy:
  • 450 ml śmietanki kremówki
  • 400 g jeżyn
  • 5 łyżek cukru
  • 2¼ łyżeczki żelatyny
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Spód

    Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy łyżką do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Formę do tarty o wymiarach 26 cm wykładamy przygotowanym spodem. Dokładnie dociskamy masę do formy i wyrównujemy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki.

    Mus jeżynowy

    Jeżyny blendujemy. Następnie powstałe purée dokładnie przecieramy przez sito tak, aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę. Żelatynę moczymy w odrobinie zimnej wody i odstawiamy, aby napęczniała. Do musu jeżynowego dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć. Ilość cukru możemy regulować według własnych smaków. Pamiętajmy jednak, aby nie przesłodzić musu, by w tarcie wyczuwalna była naturalna kwaskowatość jeżyn.
    Zdejmujemy z gazu, dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy, aż żelatyną rozpuści się i połączy z musem. Gotowy mus odstawiamy do wystudzenia.
    Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej zimny mus jeżynowy, pozostawiając dwie łyżki do dekoracji. Mieszamy delikatnie, aż masy się połączą. Gotowy mus wylewamy na spód, wyrównujemy wierzch. Pozostałym musem robimy esy floresy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby mus całkowicie zastygł.

    Notes

    * użyłam ciastek Degistive

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń