Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z owocami i mascarpone

Tarta z owocami i mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2868

Dodano:

Odsłon: 30972

Więcej

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ szklanki śmietanki 30 %, schłodzonej
  • ok. 500-600 g dowolnych owoców ( u mnie maliny i borówki )
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miseczki i szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i wstawiamy na min. pół godz. do lodówki ( możemy też przygotować wcześniej i zostawić w lodówce na całą noc ). Po tym czasie blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm. Ciasto zawijamy na wałek i wykładamy nim blaszkę do tarty ( u mnie 26 cm ), przyciskając, aby dokładnie przywarło do formy. Przycinamy wystające z formy brzegi ciasta. Widelcem nakłuwamy całe ciasto i wstawiamy ponownie na pół godziny do lodówki. Pieczemy przez ok. 25 min w temp. 180 C. Po upieczeniu studzimy. Serek mascarpone mieszamy razem z cukrem i ekstraktem z wanilii. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do serka. Kremem wykładamy spód tarty i dekorujemy owocami. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madera 03 września 2012 Wygląda obłędnie:-)) Jak wszystkie twoje słodkości ode mnie 5 i wrzucam do ulubionych. pozdrawiam

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń