Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta z pieczarkami i porem

Tarta z pieczarkami i porem

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8773

Dodano:

Odsłon: 7026

Ostatnio polubiłam tarty, kilka chwil i obiad lub ciepła kolacja gotowa. Dziś przedstawiam wersję bez mięsa, z pieczarkami i porem. Jeśli jesteśmy mięsożercami, możemy dorzucić do niej kurczaka lub kiełbaskę.

Składniki

  • Ciasto na tartę:
  • 100g zimnego masła
  • 200g mąki pszennej
  • 1 jajko L
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ...
  • Dodatki:
  • 300g pieczarek
  • 150g sera cheddar
  • 1 duży por
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
  • olej
  • ...
  • Masa śmietanowo-jajeczna:
  • 2 jajka L
  • 150ml śmietany 18%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia.

  2. Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki, por na krążki, ser ścieramy na tarce. Na rozgrzanym oleju podsmażamy por a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy, dusimy do momentu aż cała woda odparuje. W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i przyprawami.

  3. Na podpieczony spód wykładamy pieczarki z porem i ser. Zalewamy masą jajeczną. Zapiekamy w temperaturze 190 stopni przez około 20-30 minut aż masa się zetnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 października 2017 Miodzio :) Z serem i pieczarkami smakuje mniamuśnie ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń