Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z pomidorkami koktajlowymi i bazylią

Tarta z pomidorkami koktajlowymi i bazylią

Autor: leopard28

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2062

Dodano: 27.05.2012

Odsłon: 19858

Smakowicie wyglądający obiadek

Składniki

  • oliwa lub masło do natłuszczenia
  • płat rozmrożonego kruchego ciasta, 1
  • mąka, do posypania
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • cebula pokrojona w półksiężyce, 1 średnia
  • pomidorki koktajlowe przekrojone wzdłuż, 450 g
  • ocet balsamiczny1, 1 łyżka
  • cukier brązowy, 1 łyżka
  • sól morska, do smaku
  • jogurt naturalny, 2 szklanki
  • zółtko, 2
  • świeża, grubo pokrojona bazylia, pół szklanki
  • ser feta pokrojony w mała kostkę, 100 g
  • czarny pieprz grubo zmielony, wdłg. uznania
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 175 C. Formę (najlepiej kwadratową o boku 23 cm) nasmarować masłem lub oliwą. Na stolnicy lekko posypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra. Włożyć do formy i piec do momentu, aż nabierze złocistego koloru. Wyjąc formę z ciastem i odstawić do wystygnięcia.

  2. W małym rondelku podgrzać łyżkę oliwy. Dodać cebulę i podsmażyć, aż się zarumieni. Odstawić. Do płytkiego naczynia włożyć pomidorki, ocet i cukier. Posypać solą, wymieszać i odstawić na 20 minut.

  3. W misce ubić jogurt,żółtka i bazylię. Dodać fetę, cebulę i dokładnie wymieszać. Wylać nadzienie na ciasto, poukładać pomidorki, posypać pieprzem i piec 45 minut, aż nadzienie nabierze złocistego koloru. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń