Dania główne Przepis na:
Tarta z pomidorkami koktajlowymi i bazylią

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2232
Dodano: 27.05.2012
Odsłon: 20051
Składniki
- oliwa lub masło do natłuszczenia
- płat rozmrożonego kruchego ciasta, 1
- mąka, do posypania
- oliwa z oliwek, 2 łyżki
- cebula pokrojona w półksiężyce, 1 średnia
- pomidorki koktajlowe przekrojone wzdłuż, 450 g
- ocet balsamiczny1, 1 łyżka
- cukier brązowy, 1 łyżka
- sól morska, do smaku
- jogurt naturalny, 2 szklanki
- zółtko, 2
- świeża, grubo pokrojona bazylia, pół szklanki
- ser feta pokrojony w mała kostkę, 100 g
- czarny pieprz grubo zmielony, wdłg. uznania
1-2 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Piekarnik rozgrzać do 175 C. Formę (najlepiej kwadratową o boku 23 cm) nasmarować masłem lub oliwą. Na stolnicy lekko posypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra. Włożyć do formy i piec do momentu, aż nabierze złocistego koloru. Wyjąc formę z ciastem i odstawić do wystygnięcia.
-
W małym rondelku podgrzać łyżkę oliwy. Dodać cebulę i podsmażyć, aż się zarumieni. Odstawić. Do płytkiego naczynia włożyć pomidorki, ocet i cukier. Posypać solą, wymieszać i odstawić na 20 minut.
-
W misce ubić jogurt,żółtka i bazylię. Dodać fetę, cebulę i dokładnie wymieszać. Wylać nadzienie na ciasto, poukładać pomidorki, posypać pieprzem i piec 45 minut, aż nadzienie nabierze złocistego koloru. Smacznego.
Komentarze do przepisu (2)

MEGI110278 28 maja 2012Zgłoś do usunięcia
...a gdzie łosoś...?;-)))
Pozdrawiam
0 Kto głosował? | Odpowiedz

szynszylka 28 maja 2012Zgłoś do usunięcia
rewelacja :)0 Kto głosował? | Odpowiedz