Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z porem i serkiem ricotta

Tarta z porem i serkiem ricotta

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 347

Dodano:

Odsłon: 424

Pyszna warzywna tarta z dodatkiem aksamitnego serka ricotta

Składniki

  • ciasto:
  • 125 g masła
  • 1 i ¼ szklanki mąki
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • nadzienie:
  • 2 pory
  • 2 marchewki
  • 500g serka ricotta
  • zioła prowansalskie
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 2 duże jajka
  • ½ szklanki parmezanu (60g)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wyrobić ciasto, odłożyć ok. ¼ część ciasta na zrobienie później pasków na wierzch tarty. Wyłożyć formę na tartę o średnicy 28 cm, nakłuć spód i włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piec z obciążeniem ok. 15 minut.następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze chwilę aż ciasto się lekko zarumieni.

    Przygotowujemy w tym czasie nadzienie. Na rozgrzanej patelni oddajemy dwie łyżki oliwy i wrzucamy pokrojoną w cienkie plasterki por oraz pokrojoną w drobną kosteczkę marchewkę. Smażymy kilka minut aż warzywa zmiękną i odstawiamy do ostudzenia. Następnie mieszkamy w misce serek ricotta jajka oraz starty parmezan. Doprawiamy masę przyprawami oraz dodajemy warzywa.

    Popieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i wykładamy na nie nadzienie. Z ¼ części ciasta kroimy cienkie paski i układamy je na wierzch tarty. Pieczemy ok. 40 minut a masa się zetnie a wierzch tarty się lekko zarumieni. Quiche podawać na gorąco.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń