Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z ricottą i tuńczykiem

Przepis dnia 2017-10-18
Tarta z ricottą i tuńczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 2451

Dodano:

Odsłon: 636

Wytrawna tarta z nadzieniem z sera ricotta i tuńczyka, z dodatkiem pomidorów i czarnuszki

Składniki

  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 150 g masła
  • 1 łyżka śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 250 g ricotty
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 3 jajka
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 2 czerwone cebule
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 łyżki oliwy/oleju do smażenia
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • sól
  • pieprz
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CIASTO:
    Do miski przespać mąkę i sól i dodać pokrojone w kostkę masło – wyrobić palcami aż powstanie coś na kształt kruszonki. Dodać jajko i śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do torebki foliowej i włożyć do lodówki na minimum 40 minut.

  2. W czasie jak ciasto będzie się chłodziło przygotować farsz:
    Oliwę rozgrzać na patelni.
    Cebulę posiekać na półplasterki i podsmażyć do lekkiego zarumienienia – przestudzić lekko.
    W misce rozmieszać jajka z solą i pieprzem, dodać ricottę i rozgnieść ją widelcem, żeby masa była jednolita. Dodać śmietanę i skórkę z cytryny- wymieszać całość.
    Dodać tuńczyka odsączonego z zalewy oraz cebulę, wymieszać całość.

  3. Formę do pieczenia tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć formę - następnie ponakłuwać je widelcem.
    Ciasto przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni- piec 10 minut, następnie zdjąć folię i podpiekać kolejne 5 minut.
    Wyjąć ciasto i wylać na nie masę tuńczykowo-śmietanową.
    Pomidory pokroić na plasterki i wyłożyć na wierzch, oraz posypać czarnuszką.
    Tarte piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 października 2017 Mam nadzieję, że z tuńczykiem w oliwie z oliwek też wyjdzie :) Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń