Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z rybą, groszkiem i łososiem"
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 79
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 4461
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 49
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 79
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 4461
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 49
Składniki
Mąkę i sól wymieszaj z posiekanym masłem, dodaj żółtko i mleko. Szybko zagnieć, zawiń w folię, wstaw do lodówki na 30 minut.
Pora pokrój w plastry, cebulę w kostkę, groszek odsącz z zalewy, łososia pokrój na małe kawałki. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj pora, podduś. Wystudź, połącz ze śmietaną, jajkami, groszkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszaj.
3/4 ciasta rozwałkuj, wyłóż nim posmarowane masłem foremki do tarty, spód lekko ponakłuwaj widelcem. Włóż kawałki łososia (może też być inna ryba lub krewetki), zalej sosem, przykryj pozostałym ciastem.
Możesz wyciąć dekoracyjne kształty i ozdobić każdą. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C. Przed końcem pieczenia przykryj tarty folią aluminiową.
CZAS: około 1,5 godzinyŹródło: Dobry Tydzień