Do góry

Przekąski Przepis na:

tarta z serem feta i szpinakiem

Przepis dnia 2013-01-27
tarta z serem feta i szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4324

Dodano:

Odsłon: 5812

Smaczne danie na cieplo i na zimno :-)

Składniki

  • na ciasto: maka pszenna, 300g
  • jajko, 1 szt
  • margaryna, 180g
  • sol, plaska lyzeczka
  • na farsz: swiezy szpinak, 300g
  • ser feta, 200g
  • kwasna, gesta smietana, 200 ml
  • mleko, 1/3 szklanki
  • jajka, 2 szt
  • cebula, 1 szt
  • czosnek, 2 zabki
  • olej, 1 lyzka
  • pieprz, sol, wg uznania
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO: Przed przygotowaniem ciasta nalezy zamrozic margaryne. Make przesiac do miski, dodac sol, wymieszac. Zrobic w mace wglebienie, wbic tam jajko, zetrzec na tarce margaryne i szybko zagniesc ciasto. Owinac je folia spozywcza i wlozyc na godzine do lodowki.

  2. FARSZ: Liscie szpinaku umyc i pokroic je na mniejsze czesci. Na duzej patelni (ja robilam to w woku) rozgrzac olej, dodac posiekana cebulke i czosnek, podlac lyzka wody i smazyc, az cebula sie zeszkli- dodac szpinak i chwile smazyc, az liscie puszcza wode i "zwiedna".

  3. Ciasto wyjac z lodowki, rozwalkowac, wylozyc nim dno i boki natluszczonej formy (u mnie srednica 24 cm). Ciasto ponakluwac widelcem, polozyc na nim papier do pieczenia i wysypac groch (obciazone w ten sposob ciasto nie urosnie i nie znieksztalci sie). Wlozyc na 5-6 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

  4. W czasie, gdy ciasto sie piecze, przygotowywujemy mase jajeczna: w miseczce rozbic dwa jaja, dodac pieprz i sol (ostroznie z sola, pamietajmy, ze feta jest juz slona) i ubic. Dodac smietane i mleko, dobrze wymieszac, aby masa byla gladka i puszysta. Podpieczone ciasto wyjac z piekarnika, zdjac papier i groch. Na ciasto pokruszyc fete, na to wylozyc szpinak- calosc zalac masa smietanowo- jajeczna. Wlozyc do piekarnika na ok 30-40 min (180 stopni)- piec, az masa na wierzchu zezloci sie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

capri 24 stycznia 2013 od jakiegoś czasu przymierzałam się właśnie do zrobienia tej tarty, teraz juz mam wypróbowany przepis, dzięki ! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń