Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z serem i jabłkami

Tarta z serem i jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 644

Dodano:

Odsłon: 4521

coś dla wielbicieli tart na słodko, połączenie sernika z szartlotką

Składniki

  • CIASTO KRUCHE
  • 300 g mąki, 150 g margaryny, 1 jajko, 1 łyżeczka kakao, 1 cukier waniliowy, 1 łyżka cukru, szczypta soli, 2 łyżki wody
  • Nadzienie:
  • 25 dag twarogu mielonego, 1 szkl. śmietanki 30%, 3 żółtka, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ,aromat cytry
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CIASTO:
    Mąkę wymieszać z suchymi składnikami, posiekać z margaryną, dodać jajko i wodę. Zagnieść kruche ciasto. Owinąć folią, schłodzić przez ok. 30 min.
    Ciasto rozwałkować, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Nakłuć widelcem, przykryć pergaminem, obsypać suchym grochem. Podpiec przez 10 min. w temp. 200 stopni. Wyjąć z piekarnika, usunąć pergamin z grochem.

  2. NADZIENIE:
    Twaróg zmieszać z cukrami i żółtkami, dodać śmietankę, następnie kaszę mannę, aromat i skórkę z cytryny.
    Jabłka obrać, pokroić na cząstki, ułożyć na podpieczonym cieście. Zalać masą serową. Piec 30-35 min. w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem.
    Można podawać na ciepło z lodami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń