Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z warzywami na patelnię

Tarta z warzywami na patelnię

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 2091

Dodano:

Odsłon: 2207

Szybka w przygotowaniu, pożywna i smaczna tarta, którą można zrobić z dowolnymi mrożonymi warzywami.

Składniki

  • Mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
  • Masło - 125 g
  • Żółtko jaja kurzego - 1 sztuka
  • Sól - 1/3 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • Woda - 4 łyżki
  • Olej roślinny do nasmarowania formy
  • Bułka tarta do obsypania formy
  • Farsz:
  • Warzywa na patelnię - 1 opakowanie
  • Jajo kurze całe - 1 sztuka
  • Białko jaja kurzego - 1 sztuka
  • Śmietana 18 % - 5 łyżek
  • Ser żółty - 15 dag
  • Czosnek - 2 przetarte ząbki
  • Curry - 1/2 łyżeczki
  • Słodka papryka mielona - 1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa - szczypta
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać w misce z solą i proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym w kostkę masłem, rozcierając masło palcami. Dodać żółtko oraz wodę i szybko zagnieść ciasto.

  2. Formę do pieczenia tarty posmarować olejem i posypać bułką tartą. Spód oraz brzegi formy równomiernie wylepić ciastem i wstawić na 10 minut do zamrażalnika.

  3. W tym czasie usmażyć warzywa na półtwardo na oleju, pod koniec dodając curry, a następnie całość lekko przestudzić.

  4. Ciasto wyjąć z zamrażalnika, spód nakłuć widelcem. Podpiec ciasto przez 15 minut w temperaturze 190 stopni C.

  5. Białka i żółtko roztrzepać widelcem, wymieszać ze śmietaną, serem żółtym, czosnkiem i przyprawami. Na podpieczone i lekko przestudzone ciasto wyłożyć warzywa, polać masą serową i zapiekać ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

  6. Przed podaniem tartę można polać keczupem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń