Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z wędzoną makrelą i brokułami

Tarta z wędzoną makrelą i brokułami

Autor: wiola1100

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 4150

Dodano: 10.03.2010

Odsłon: 18432

dla amatarów wedzonej rybki

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na ok 20 minut,wtym czasie obrać ze skóry makrelę wyciągnąć ości i podzielić na małe części ,brokuła podzielić na małe "różyczki" i obgotować 5 minut w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki octu.Śmietanę zmiksować z jajkami wrzucić pokrojony szczypiorek i doprawić soląi pieprzem.

  2. Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować ,wyłożyć dno i boki natłuszczonej tortownicy na wierzchu poukładać makrelę i brokuła ,zalać sosem śmietanowo-jajecznym i wstawić do nagrzanego piekarnika ,piec ok 25 minut w 180 stopniach.Życzę smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Adamski 17 grudnia 2010 Dziś zrobiłem tę tartę, bardzo zaintrygowały mnie składniki. Zazwyczaj robię tartę z porami i boczkiem. Tym razem miła odmiana, tarta okazała się naprawdę smakowita i oryginalna. Mimo, że tarty robię już od pewnego czasu, ciasto mi również nie chciało wyjść... Zagniatałem je aż do skutku, aż wyszło dobre, ale coś musi być nie tak, bo składniki nie chciały się połączyć. Dolewałem wody, w końcu się udało. Podaję mój przepis na ciasto - na pewno jest krócej i pewność, że zawsze wyjdzie: na 250g mąki (wolę użyć wagi niż miary "szklanka" bo różne są szklanki) dodajemy 125g margaryny, z lodówki, pokrojonej na małe kawałki, dodajemy łyżeczkę soli i trochę wody - tyle aż ciasto będzie na tyle elastyczne żeby stworzyło jednolitą masę. Kulę wrzucamy do zamrażarki na kilkanaście minut, w tym czasie przygotowujemy składniki do tarty. Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ulaaa 15 grudnia 2010 Wygląda przepysznie:)...dodaje do ulubionych. Myśle,że najbardziej spodoba się to danie mojemu synowi.....uwielbia brokuły:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 04 lipca 2010 witam milla myślę że temp. masła w twoim przypadku napewno nie spowodowała że ciasto było suche może poprostu następnym razem dodaj troszke więcej wody (ja mam takie dosyć duże łyżki w domu a wiadomo łyżka łyżce nie równa),pozdrawiam i życzę powodzenia.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milla_poz 03 lipca 2010 Zrobiłam dzisiaj tartę, wzorowałam się głównie na Twoim przepisie, ale ciasto przy zagniataniu niebardzo chciało się łączyć. Dodałam więc jedno żółtko, bo myślałam, że to je sklei. Niestety nadal było zbyt suche i kruche, ale co tam - włożyłam do schłodzenia do lodówki. Po ok 25 min wyjęłam i chciałam rozwałkować i niestety się nie dało, bo wciąż się rozpadało. Zastanawiam się co jest przyczyną, czy temperatura masła ma znaczenie? Bo dodałam takie trzymane w temperaturze pokojowej, a jak wiadomo teraz są upały więc było miękkie. Będę wdzięczna za odpowiedź i wskazówki. Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 11 marca 2010 dziekuję wszystkim za miłe komentarze i polecam bo naprawdę jest przepyszna

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 11 marca 2010 wygląda wspaniale, po prostu brak mi słów jak smakowicie

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 11 marca 2010 To musi być pyszne, a jak wspaniale wygląda - świeżo i wiosennie!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Grazenka 10 marca 2010 Już wiem co zrobię z makrela która leży w lodówce ..., no i mam gotowe smacznie zapowiadające się danie, dziękuję :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hanix1984 10 marca 2010 Fantastyczny przepis, napewno spróbuję.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń