Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z winnymi gruszkami

Tarta z winnymi gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 39

Dodano:

Odsłon: 42

Tarty wielbię i mogłabym je jeść na słodko, na słono, kwaśno i jakkolwiek tylko wymyślę. I tym razem dorzuciłam dodatki, które moim kubkom smakowym odpowiadają najbardziej

Składniki

  • SKŁADNIKI NA SPÓD TARTY: 250 g mąki z płaskurki bądź zwykłej pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml bardzo zimnej wody
  • SKŁADNIKI NA FARSZ: 2-3 nieduże gruszki
  • 400 ml wina czerwonego półsłodkiego
  • 5-6 goździków
  • 1 łyżka melasy z trzciny cukrowej (zamiennie z każdym cukrem)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 100 g sera pleśniowego typu blue
  • 50 g startego, wyrazistego w smaku sera żółtego (grana padano, nasz swojski carski, bądź inny najlepiej z tych długo dojrzewając
  • 2 jajka + pozostałe białko z robienia ciasta na tartę
  • 200 ml śmietany 30%
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz czerwony, pieprz pomarańczowy, suszony czosnek niedźwiedzi
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Użyłam dwóch prostokątnych foremek 25×10 cm

    WYKONANIE SPODU TARTY:

    Do mąki dodajemy sól, masło w kawałkach (wyjęte prosto z lodówki) i rozcieramy w palcach, tak długo, aż otrzymamy tzw. kruszonkę.
    Dodajemy żółtko, chwilę wyrabiamy, aż składniki się połączą. Na końcu dodajemy wodę i wszystko razem wyrabiamy, aż otrzymamy gładkie ciasto.
    Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce ok. 40 minut.
    Ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy na formę/formy do tarty. Nakłuwamy widelcem.

    /NIE JEST KONIECZNE PIECZENIE SPODU PRZED DODANIEM FARSZU/WIERZCHU DO TARTY/.


    PRZYGOTOWANIE WIERZCHU TARTY:

    Gruszki obieramy i przekrawamy na dwie połówki, wydrążamy gniazda nasienne.
    Wino wlewamy do garnka z goździkami, melasą i octem balsamicznym. Dodajemy gruszki i gotujemy na małym ogniu ok 20 minut (licząc od czasu zagotowania się wina). Po tym czasie delikatnie wyjmujemy i odsączamy.
    Jajka i białko mieszamy ze śmietaną i przyprawami. Dodajemy starty ser żółty i większość pokruszonego sera pleśniowego (część zostawiamy do posypania wierzchu w trakcie pieczenia).
    Na ciasto wlewamy masę , układamy gruszki i pieczemy w nagrzanym do 185 stop. C piekarniku przez ok. 25 minut.
    Posypujemy pozostałym serem pleśniowym i zapiekamy ponownie ok. 10 minut.
    Po upieczeniu posypujemy świeżym tymiankiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń