Do góry

Desery Przepis na:

TARTA Z WIŚNIAMI I SOSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY O AROMACIE BAZYLII

TARTA Z WIŚNIAMI I SOSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY O AROMACIE BAZYLII

Autor:

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 344

Dodano:

Odsłon: 141

Porcja dla ośmiu osób.

Składniki

  • TARTA Z WIŚNIAMI:
  • 2 i ¼ szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • szczypta miałkiej soli morskiej
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 225 g schłodzonego masła 82% pokrojonego w 1,5 centymetrową kostkę
  • 1 żółtko rozbełtane z 4 łyżkami koniaku
  • 2 szklanki konfitury lub dżemu z wiśni wymieszane z 2 łyżkami koniaku oraz odrobiną pieprzu czarnego świeżo mielonego (2-3 obrot
  • SOS Z BIAŁEJ CZEKOLADY O AROMACIE BAZYLII:
  • ¾ szklanki słodkiej śmietanki 12%
  • 10-12 dużych liści świeżej bazylii, opłukanych, wysuszonych i poszarpanych
  • 170 g dobrej jakości białej czekolady, pokruszonej
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. TARTA Z WIŚNIAMI:

    1. Do pojemnika blendera włóż mąkę, cukier puder, sól oraz skórkę z cytryny.

    2. Dodaj masło i miksuj dopóki masa nie zacznie przypominać okruszków.

    3. Dodaj żółtko wymieszane z alkoholem.

    4. Miksuj całość, aż powstanie jednolita masa.

    5. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.

    6. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C.

    7. Rozwałkuj ciasto na kształt koła i wyłóż nim dno tortownicy z wyjmowanym dnem wysmarowanej masłem.

    8. Ponownie schłodź ciasto około 30 minut.

    9. Na cieście rozprowadź masę wiśniową.

    10. Wstaw tartę do piekarnika.

    11. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 175C i piecz przez dalsze 15 minut lub tak długo, aż ciasto stanie się ciemnozłote, a masa owocowa zacznie lśnić.

    12. Wyjmij tartę z piekarnika i postaw na kratce, aby lekko przestygła.

  2. SOS Z BIAŁEJ CZEKOLADY O AROMACIE BAZYLII:

    1. W ciężkim rondelku podgrzej na małym ogniu śmietankę z poszarpanymi liśćmi bazylii, mieszając od czasu do czasu, doprowadzając je niemal do stanu wrzenia.

    2. Zdejmij rondel z ognia i odczekaj 1-2 minuty.

    3. Przecedź śmietankę i wyrzuć bazylię.

    4. Wlej aromatyczną śmietankę z powrotem do rondla, dodaj czekoladę i przykryj rondel pokrywką.

    5. Po 1-2 minutach kiedy czekolada się rozpuści, wymieszaj ją dokładnie ze śmietanką.

  3. * Podawaj na ciepło z sosem z białej czekolady o aromacie bazylii. Kilkoma łyżkami sosu polej talerzyki i połóż na nich trójkątne kawałki ciasta.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń