Do góry

Desery Przepis na:

Tarta zabaglione

Tarta zabaglione

Autor:

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2161

Dodano:

Odsłon: 579

Sobota. Żona w pracy. Co tu robić, co tu robić - osłodzić życie, kiedy wróci. Metoda prób i błędów (choć bezbłędne) zadziałała - niby tarta - nic nadzwyczajnego, ale zabaglione... Mmmm...

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO: do miski przesiać mąkę, dodać jedno żółtko, 1 łyżkę śmietany, pokrojone w kosteczkę masło i cukier puder. Dodać szczyptę soli i jak najszybciej wyrobić zwarte ciasto - gdy za gęste, dodać trochę śmietany, gdy za rzadkie - ciut mąki. Uformować kulę, przykryć folia spożywczą i na pół godziny do lodówki.

  2. SOS: w emaliowanym garnku utrzeć 4 żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Kiedy zmienią kolor na jasnożółty, postawić garnek w kąpieli wodnej i ciągle mieszając dodawać: sok z połówki cytryny, cienką strużką likier cytrynowy i na końcu śmietanę. Ciągle ubijać trzepaczką, do momentu, aż zacznie gęstnieć. Zdjąć wtedy z kąpieli wodnej i ochłodzić sos w lodowatej wodzie.

  3. Przygotować formę do tarty (standardowa wielkość), wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i wyłożyć schłodzone ciasto - należy pilnować, by miało rancik przy brzegach formy. Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika na ok. 15 min (lub do momentu,aż ciasto będzie złote). Gdyby zrobiły się pęcherze - ponakłuwać widelcem, by opadły.

  4. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, rozsmarować cienką warstwą sos zabaglione i wstawić z powrotem do piekarnika - 150 st. na ok. 5 min.

  5. Podawać na gorąco z lodami waniliowymi lub po wystygnięciu serwować do popołudniowej kawki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń