Do góry

Desery Przepis na:

Tarta ze śliwkami i bezą

Tarta ze śliwkami i bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 708

Dodano:

Odsłon: 2117

Delikatne, kruche ciasto z kwaskowatymi śliwkami i delikatną słodką bezą – dla mnie to idealna kompozycja smakowa, wprost rozpływająca się w ustach.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 150 g masła
  • 3 białka
  • 10 łyżek cukru
  • 2 łyżeczko mąki ziemniaczanej
  • ok 700 g śliwek
  • cukier do smaku
  • cynamon
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, siekamy nożem, dodajemy żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto. Formę do tarty (u mnie średnica 31cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy. Przenosimy do formy. Spód nakłuwamy widelcem. Formę wstawiamy do lodówki na ok 20 min.

  2. Śliwki myjemy, wydrążamy pestki, kroimy na ósemki. Układamy ciasno na cieście (skórką do spodu), posypujemy cukrem i cynamonem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy 20 minut.

  3. W trakcie zapiekania ciasta przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy piana stanie się gładka i lśniąca dodajemy mąkę ziemniaczaną. Krótko miksujemy. Bezę wykładamy równomiernie na zapieczone ciasto. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Studzi

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń