Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta ze szparagami i pomidorami

Tarta ze szparagami i pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 327

Dodano:

Odsłon: 9923

Sezon na szparagi w pełni, warto więc korzystać i przyrządzać je na różne sposoby. Danie w wersji wegetariańskiej, choć można dodać np. szynki lub boczku.

Składniki

  • Kruche ciasto, np. takie:
  • mąka tortowa, 300g
  • margaryna, 0,5 kostki
  • jajko, 1 szt
  • sól, szczypta
  • Nadzienie:
  • szparagi, pęczek
  • pomidory, 2 szt
  • jajka, 2 szt
  • śmietana (12%, 16% lub 18%), ok 150-200 g
  • sól, pieprz
  • koperek
  • żółty ser, do posypania
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować kruche ciasto: mąkę posiekać z masłem, dodać jajko i sól. Zagnieść w kulę i włożyć do lodówki do schłodzenia (wystarczy 15 min w zamrażarce jeśli nie mamy czasu czekać). Ważne żeby ciasto jak najkrócej zagniatać w rękach, bo pod wpływem ciepła palców straci kruchość.

  2. Szparagi obrać, opłukać i obgotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ja przekroiłam szparagi na pół, górną część z główkami wykorzystałam do tarty, a z dolnej zrobiłam zupę. Pomidory pokroić w ósemki lub szesnastki, albo po prostu w grubsze półplastry.

  3. Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, dodać koperek. Radzę nie żałować przypraw żeby danie nie było mdłe. Można popróbować z ulubionymi przyprawami, najlepiej o wyrazistym smaku.

  4. Foremkę smarujemy masłem, wykładamy rozwałkowanym ciastem. Na ciasto układamy szparagi, pomiędzy szparagi pomidory i zalewamy masą jajeczno-śmietanową.

  5. Pieczemy w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez 20 minut, później posypujemy startym żółtym serem i pieczemy jeszcze 10 min w nieco niższej temperaturze 170 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jagienkaaa 27 czerwca 2011 Robilam to danie!Jest pyszne!Dziekuje za przepis!POZDRAWIIAM!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milla_poz 22 czerwca 2011 Pewnie, że można zastąpić jakimś innym warzywem, zależy jakie lubicie, może np cukinia albo kalafior? To danie to tylko propozycja, punkt wyjścia do dalszych własnych eksperymentów i modyfikacji. Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anika80 21 czerwca 2011 super przepis moja szwagierka robi podobną jest pyszna

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń