Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Tarta ze szpinakiem"

Składniki

  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczki soli
  • 10 dag zimnego masła lub margaryny
  • 1 jajko. 40 dag mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 15 dag sera pleśniowego brie
  • 3 duże jajka
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zimne masło posiekaj. Dodaj przesianą mąkę, roztrzepane jajko oraz sól. Wyrabiaj jak najkrócej do połączenia składników. Ciasto uformuj w kulę, owiń w folię spożywczą, wstaw do lodówki na minimum 30 minut.

  2. W rondelku roztop masło. Dodaj rozmrożony i osączony szpinak. Smaż około 10 min. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz. W miseczce wymieszaj jajka ze śmietanką. Dopraw gałką, solą oraz pieprzem.

  3. Ciasto rozwałkuj, uformuj okrągły placek. Wyłóż nim formę do tarty wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Przykryj papierem do pieczenia i wysyp kilka garści suchej fasoli. Piecz w temp. 200°C przez 15 min. Usuń papier i piecz jeszcze 5 minut. Wyjmij, przestudź.

  4. Na podpieczonym spodzie rozłóż szpinak i plasterki sera brie. Zalej masą śmietanowo-jajeczną. Zapiekaj w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

  5. (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 550 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń