Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta ze szpinakiem i fetą

Tarta ze szpinakiem i fetą

Autor: taura

Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 5645

Dodano: 12.12.2012

Odsłon: 28527

bardzo prosta, pyszna tarta

Składniki

1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelnię z gorącym masłem wrzuciłam posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkliła, dodałam mrożony szpinak. Kiedy szpinak był miękki, dodałam 5 ząbków czosnku (lubimy czosnek) i odrobinę osoliłam. Kiedy szpinak odparował, wyłączyłam ogień pod patelnią i dodałam 100 gram półtłustej fety pokrojonej w małą kosteczkę. Ponieważ dodajemy słoną fetę, należy ostrożnie solić szpinak.

  2. W międzyczasie przygotowywałam ciasto. 180 gram mąki przesiałam do dużej miski, dodałam 100 g masła, jajko i płaską łyżeczkę soli. Palcami łączyłam składniki, mąż dolewał około 3-4 łyżek zimnej wody. Nie należy zagniatać ciasta, a jedynie połączyć składniki palcami. Kiedy składniki się dobrze wymieszały i masa była plastyczna, ulepiłam kulę, zawinęłam w folię i odłożyłam do lodówki. Ciasto siedzi w lodówce tyle, ile piekarnik się nagrzewa do 180 stopni.

  3. Kiedy piekarnik się nagrzał, rozwałkowałam ciasto na kształt trochę większy niż foremka na tartę. Przy pomocy wałka nałożyłam ciasto na foremkę dokładnie dolepiając ciasto do brzegów, aby po upieczeniu oddało typowy kształt foremki. Ciasto nakłułam widelcem, na wierzch wyłożyłam papier do pieczenia i obciążyłam fasolą, aby ciasto się upiekło, ale nie urosło. Wstawiłam do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjęłam ciasto, zdjęłam papier z fasolą i nałożyłam szpinakowy farsz. Na wierzchu posypałam startym żółtym serem i polałam 100 ml śmietany 30% wymieszanej z jajkiem i szczyptą soli. Piekłam 25 minut. Przepyszne!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

capri 12 grudnia 2012 na pewno zrobię, bo szpinak i ser to cudowne połączenie :)))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nukleon 12 grudnia 2012 Bardzo lubię szpinak .Wszystkie potrawy z nim związane ,trafiają o ulubionych :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń