Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 3499

Dodano:

Odsłon: 40945

Klasyczna tarta z pysznym farszem...

Składniki

  • mąka pszenna - 300 g
  • masło zimne - 200 g
  • jajko - 1 sztuka
  • szpinak - 450g
  • łosoś świeży - 300g
  • ser pleśniowy blue - 100g
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • oliwa lub olej
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • śmietana gęsta 18% - 3 łyżki
  • ser mozzarella - 1 kulka
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę sypiemy na stolnicę. Robimy kopczyk i wgłębienie na jajko. Kroimy w plastry zimne masło i całość siekamy nożem.

  2. Zagniatamy ciasto szybko by ciepło dłoni nie rozpoczęło procesu uwalniania glutenu. Odkładamy do lodówki kulkę ciasta na około 20 minut.

  3. Siekamy drobno czosnek i wrzucamy go na rozgrzane kilka kropel oliwy lub roślinnego oleju. Gdy zacznie intensywnie pachnieć dodajemy na patelnię szpinak. Dusimy całość chwilę i dodajemy rozdrobniony w palcach ser pleśniowy i śmietanę. Doprawiamy całość pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Dusimy całość kilka minut po rozpuszczeniu się kawałków sera.

  4. Łososia kroimy w kostkę i opruszamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażamy kawałki z każdej strony na oliwie lub roślinnym oleju. Mięso łososia ma się jedynie zamknąć i zrumienić. 5 minut wystarczy dopiecze się już na cieście.

  5. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy wyjętym z lodówki ciastem. Nakłuwamy widelcem. Bardzo gęste nakłucia powodują, że nie trzeba dopiekać tej tarty z obciążeniem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celcjusza przez 12 minut.

  6. Wyjętą tartę z piekarnika wypełniamy farszem ze szpinaku. Układamy na tym kawałki łososia, a na wierzch dajemy pokrojoną w plastry mozzarellę. Pieczemy ponownie około 25 minut w 200 stopniach. Po tym czasie będzie gotowa do podania.

  7. Po inne przepisy na pyszny szpinak zapraszam na blog. Link pod wpisem :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń