Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i serem pleśniowym

Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i serem pleśniowym

Autor: ABITETOEAT

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 258

Dodano: 30.11.2012

Odsłon: 11378

Lubię gotować używając dobrych, świeżych produktów. Ciesze się, że mam przyjemność pracować z markami, których produkty lubię i mogę Wam polecać, a czasami, jak w przypadku konkursu z oliwami Bertolli i Carbonel nawet je rozdawać. Dzisiejsze danie zainspirowane jest całkowicie produktami marki Arla: masłem solonym Lurpak i serem pleśniowym Castello.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 150 g masła solonego Lurpak
  • 1 jajko
  • pół kubka jogurtu naturalnego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • ser Castello
  • 1 czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 30 dkg żółtego sera
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto łącze ze sobą, zagniatam kulę i wsadzam do zamrażalki na minimum godzinę. Kurczaka kroję w kostkę, posypuje przyprawą do kurczaka i piekę na oliwie z oliwek, następnie dodaję cebulę i duszę jeszcze chwile. Na drugiej patelni rozpuszczam szpinak bo mam mrożony. Dodaję czosnek utarty z solą, ser. Mieszam aż składniki się rozpuszczą, dodaję kurczaka, pomidora i cebulę. Rozwałkowane ciasto nakładam na formę do tarty, wsadzam do piekarnika na 15-20 minut. Przekładam farsz z patelni, posypuje serem żółtym, zapiekam w 180 stopniach. Najważniejszymi składnikami tego dania jest szpinak, ser i czosnek. Jeżeli nie macie pozostałych składników do farszu lub nie lubicie - nie musicie dawać, tarta i tak wyjdzie pyszna.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ABITETOEAT 30 listopada 2012 :) super, zapraszam też na bloga! daje jedno całe opakowanie szpinaku mrożonego czyli 450 g.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 30 listopada 2012 A ile dajesz szpinaku?Podoba mi się ten przepis, daje do ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 30 listopada 2012 dla mnie pycha,uwielbiam wszystkie podane składniki,a jeszcze wszystkie razem na pewno dają niepowtarzalny smak.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń