Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-07-2013
Dla wielbicieli szpinaku i nie tylko.
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 341
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 215
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34505
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 176
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 341
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 215
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34505
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 176
Składniki
Szpinak rozmrozić na suchej patelni, od czasu od czasu podlewać go odrobią wody, aby się nie przypalił. Gdy szpinak się całkowicie rozmrozi dodać do niego sok z cystyny, gałkę muszkatołową, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i całość wymieszać.
Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto, wylepić nim formę do tarty. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.
W między czasie umyć pomidory i pokroić je w równe plastry. Śmietanę połączyć z jajkiem na jednolita masę. Ser feta drobno pokruszyć ( najlepiej zrobić to za pomocą rąk).
Po upływie 15 minut tarte wyjąć z piekarnika. Do środka nałożyć farsz szpinakowy, wyrównać. Następnie szpinak pokryć po całości pokruszoną fetą. Polać sosem śmietanowo- jajecznym, a na sam wierzch ułożyć plastry pomidora. Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 7 minut zwiększyć temperatur do 200 stopni C, w celu przyrumienienia wierzchu.