Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta ze szpinakiem, serem feta i pomidorami

Przepis dnia 2013-07-06
Tarta ze szpinakiem, serem feta i pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 952

Dodano:

Odsłon: 24942

Dla wielbicieli szpinaku i nie tylko.

Składniki

  • CIASTO:
  • Mąka pszenna 400g
  • masło 125 g
  • ZIMNA WODA 3 łyżki
  • sól i pieprz
  • jajko 1
  • FARSZ:
  • Szpinak mrożony liściasty 1 op.
  • czosnek 2 ząbki
  • ser Feta 1/2 kostki
  • sok z 1/2 cytryny
  • Gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki
  • sól i pieprz
  • śmietana 30 % 100 ml
  • jajko 1
  • pomidory 2 duże
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrozić na suchej patelni, od czasu od czasu podlewać go odrobią wody, aby się nie przypalił. Gdy szpinak się całkowicie rozmrozi dodać do niego sok z cystyny, gałkę muszkatołową, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i całość wymieszać.

  2. Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto, wylepić nim formę do tarty. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.

  3. W między czasie umyć pomidory i pokroić je w równe plastry. Śmietanę połączyć z jajkiem na jednolita masę. Ser feta drobno pokruszyć ( najlepiej zrobić to za pomocą rąk).

  4. Po upływie 15 minut tarte wyjąć z piekarnika. Do środka nałożyć farsz szpinakowy, wyrównać. Następnie szpinak pokryć po całości pokruszoną fetą. Polać sosem śmietanowo- jajecznym, a na sam wierzch ułożyć plastry pomidora. Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 7 minut zwiększyć temperatur do 200 stopni C, w celu przyrumienienia wierzchu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 30 lipca 2013 Apetyczna i rzeczywiście jak pizza, zabieram do książki :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 04 lipca 2013 Podoba mi się ten przepis i tarta tak ładnie wygląda. Chowam do książki. :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń