Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta ze szpinakiem, wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami

Tarta ze szpinakiem, wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 659

Dodano:

Odsłon: 1616

Delikatny szpinak doskonale komponuje się z wyrazistym smakiem wędzonego łososia i suszonych pomidorów. Tarta świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki

  • Składniki potrzebne do wykonania i upieczenia ciasta:
  • Mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • Masło - 125 g
  • Żółtko jaja kurzego - 1 sztuka
  • Sól - 1/3 łyżeczki
  • Zimna woda - 4 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • Olej - 1 łyżka
  • Bułka tarta - 2 łyżki
  • Groch do obciążenia spodu ciasta
  • Składniki na farsz:
  • Mrożony szpinak - 450 g
  • Por - biała część z jednej sztuki
  • śmietana 18 % - 7 łyżek
  • Jaja - 2 sztuki
  • Wędzony łosoś - 100 g
  • Suszone pomidory z zalewy - 5 sztuk
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Masło do smażenia
  • Gałka muszkatołowa - szczypta
  • Pieprz
  • Sól
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać w misce z solą i proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym w kostkę masłem, rozcierając masło palcami. Dodać żółtko oraz wodę i szybko zagnieść ciasto.

  2. Formę do pieczenia tarty (użyłam formy o średnicy 26 cm) posmarować olejem i posypać bułką tartą. Spód oraz brzegi formy równomiernie wylepić ciastem i wstawić na 10 minut do zamrażalnika.

  3. W tym czasie zeszklić pokrojonego pora na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zamrożony szpinak, dusić farsz przez kilka minut, a następnie doprawić solą i pieprzem.

  4. Wyjąć ciasto z zamrażalnika, spód nakłuć widelcem i wyłożyć papierem do pieczenia, na który wysypać warstwę grochu.

  5. Piec ciasto przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C, następnie usunąć papier i groch i podpiec ciasto jeszcze przez 10 minut.

  6. W czasie pieczenia ciasta dokładnie rozmieszać żółtka ze śmietaną, dodać do nich szczyptę gałki muszkatołowej i połączyć ze szpinakiem oraz połową pokrojonego łososia.

  7. Na podpieczone i lekko przestudzone ciasto wyłożyć farsz, a na wierzchu ułożyć resztę łososia oraz suszone pomidory pokrojone w paski. Całość zapiekać przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Polecam podawać tartę z zieloną sałatą lub rukolą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nemezja 25 maja Ciekawe połączenie smaków, chociaż razem ich nigdy nie próbowałam. Wygląda smakowicie, muszę wypróbować :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 23 maja Szpinak uwielbiam, a jeszcze tak podany zachwyca! Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 maja Pyszna "rzecz", a te składniki, to Cud, Miód i Orzeszki :D Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń