Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta ziemniaczana z grzybami

Tarta ziemniaczana z grzybami

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1630 Ocena: 37741

Dodano: 15.10.2017

Odsłon: 882

Kolejne grzybobranie przyniosło taki oto efekt ;)

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki (pełne) mąki
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g grzybów leśnych
  • 100 ml mleka 3,2 %
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w piórka, dodajemy jajka i mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy do formy do tarty, zapiekamy 15 min w temperaturze 200°C, wyciągamy, temperaturę zmniejszamy do 180°C.
    W tym samym czasie posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy pokrojone w plasterki grzyby, posiekany czosnek, mleko i dusimy na wolnym ogniu przez 10 min. Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie rozprowadzamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z posiekaną natką, wykładamy na placek ziemniaczany i zapiekamy kolejny kwadrans.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń