Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta ziemniaczana z pomidorami"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 121
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 28
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 121
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 28
Składniki
Do mąki wrzuć pokrojone masło i razem połącz. Dodaj jajko, sól i 2 łyżki śmietany. Zagnieć wszystko na jednolitą masę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 40 minut. Ziemniaki pokrój w plastry. W miseczce wymieszaj szklankę śmietany, jajko, starty na grubych oczkach żółty ser i podsmażony boczek.
Całość posyp pieprzem i solą. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na cienki placek. Włóż do formy wysmarowanej masłem i ponakłuwaj widelcem.
Następnie wyłóż podsmażoną cebulę i plastry ziemniaków. Całość zalej dokładnie masą śmietanowo-jajeczną. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 45 minut w temperaturze 175° C. 5 minut przed końcem pieczenia na wierzchu tarty połóż pokrojone w plastry pomidory.Źródło: Na żywo