Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta ziołowa z pomidorkami

Tarta ziołowa z pomidorkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 471 Ocena: 7299

Dodano:

Odsłon: 763

Bardzo smaczna, smakuje każdemu.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 100 g mąka lniana 50 g
  • masło 50 g margaryna 50 g
  • bazylia 1 łyżeczka 1 żółtko
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • Sos : śmietana 18 proc 200 ml jajko 1 duże koper świeży garść 2-3 kabanosy
  • sól 1 płaska łyżeczka pieprz pieprz czerwony gałka muszkatołowa Prymat mielona tymianek bazylia
  • Nadzienie : szparagi 4 sztuki lubczyk świeży 5 listków pomidorki koktajlowe 8 sztuk
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mieszamy oba rodzaje mąki, dodajemy ,sól , suszoną bazylię , pokrojone zimne masło i margarynę.

    Wszystko rozcieramy dłońmi na kruszonkę , dodajemy żółtko i szybko zagniatamy jednolite ciasto.

    Zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki .

    Wysmarowaną i posypaną formę 20 wypełniamy ciastem. Ciasto będzie się kruszyć, ale po upieczeniu jest idealne.

    Spód podpiekamy ok. 15 minut w 170-180 C.
    Szparagi obmywamy, przełamujemy i krótko gotujemy w osolonej wodzie, potem studzimy pod zimną wodą.
    Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą, gałką muszkatołową, posiekanym koperkiem i resztą składników.

  2. Na lekko ostudzony spód tarty wylewamy śmietanę, układamy wzorek i szybko z powrotem wstawiamy do piekarnika.
    Pieczemy do zarumienienia ok. 40-50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń