Do góry

Desery Przepis na:

Tartaletka czekoladowo cytrynowa

Tartaletka czekoladowo cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 103

Dodano:

Odsłon: 143

Krucha tartaletka z kremem czekoladowym i musem cytrynowym

Składniki

  • składniki na ciasto;
  • 1i1/2 szklanki mąki, 12 dkg masła, 2 łyzki cukru pudru , 1 żółtko, 1 łyżka kakao
  • składniki na krem czekoladowy;
  • 100 g czekolady , 100 ml śmietanki 30%
  • składniki na mus cytrynowy;
  • 2 jaja , 2 żółtka , skórka otarta z jednej cytruny , sok wyciśnięty z dużej cytryny, 16 dkg cukru , 8 dkg masła
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto: mąkę , zimne masło , żółtko oraz cukier posiekać nożem a następnie wyrobić
    rozwałkować i wykroić 6 kółek najlepiej od razu foremką do tartaletki , wylepić dokładnie foremkę i wstawić na ok 15-20 min do zamrażalnika

    tartaletki piec ok 15 min w 180c


    po upieczeniu i wystudzeniu wyjąć delikatnie z foremek {są bardzo kruche}

  2. krem czekoladowy;

    zagotować śmietankę dodać połamaną czekoladę wymieszać
    lekko tężejącą masą napełnić tartaletki , wstawić do lodówki

  3. krem cytrynowy;
    wszystkie składniki włożyc do rondelka podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając do zgęstnienia , gotowy krem przetrzeć przez sito przykryć folią spożywcza i wstawić do lodówki

    gdy krem wystygnie nałożyc na tartaletki wypełnione kremem czekoladowym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń