Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tartaletki borówkowo-malinowe"
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 23
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 23251
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 423
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 246
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 166
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 23
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 23251
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 423
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 246
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 166
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena sztuki ok. 1,90 zł
Mąkę łączymy z 75 g cukru, cukrem waniliowym, jajkiem, masłem i krótko wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
2 jajka, 40 g cukru, śmietankę miksujemy z sokiem wyciśniętym z cytryny i otartą skórką. Dodajemy 75 g owoców i mieszamy.
Ciasto wałkujemy, wycinamy 10 kół o średnicy ok. 10 cm i wykładamy nimi formy do tartaletek. Spody dziurkujemy widelcem. Do każdej formy nakładamy krem z jajek i śmietanki. Pieczemy 25–30 minut w 200oC.
Ostudzone spody wypełniamy obficie owocami. Każdą tartaletkę polewamy lekko już gęstniejącą galaretką malinową i wstawiamy babeczki do lodówki, aby dobrze stężała. Ciastka możemy na koniec udekorować paskami kandyzowanej cytryny lub pomarańczy.Źródło: Rewia