Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tartaletki cytrynowo-imbirowe"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 180
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 180
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena sztuki ok. 2,20 zł
Imbirowe ciastka rozkruszamy prawie na proszek. Imbir obieramy, odkrawamy 3 plastry i je drobno siekamy. Ciastka i imbir łączymy z masłem, aby powstało w miarę gładkie ciasto. Wykładamy nim 6 foremek do tartaletek o średnicy 10 cm. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Do miski wlewamy skondensowane mleko, jajko i żółtko, sok, dodajemy skórkę z cytryn. Miksujemy, aby dobrze się połączyły.
Foremki z ciastem wyjmujemy z lodówki. Do każdej, prawie po brzegi, wlewamy porcję mleczno-cytrynowego kremu. Pieczemy 15–20 minut w 180oC.
Tartaletki studzimy ok. 2 godzin, by krem dobrze zgęstniał. Po tym czasie wyjmujemy je z foremek.Źródło: Rewia