Do góry

Śniadania Przepis na:

Tartaletki po francusku

Tartaletki po francusku

Autor: Vintage-Girl

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 29

Dodano: 12.12.2012

Odsłon: 3122

Moje tartaletki są niezwykle aromatyczne i eleganckie, a zarazem proste i naturalne. Tak według mnie smakuje Francja. Przepyszne kruche ciasto, delikatny serowy farsz z dodatkiem wędzonej ryby, czy pikantnego chilli. Danie prosto z paryskiej restauracji.

Składniki

  • Mąka pszenna, 340 g
  • masło, 250 g
  • żółtko, 2
  • jogurt naturalny, 15 g
  • łosoś wędzony, 100 g
  • ser Merci Chef! CROTTIN NATUR MERCI CHEF!, 80 g
  • cebula dymka, 1 szt.
  • słonecznik łuskany, 10 g
  • bakłażan, 150 g
  • papryczka chilli, 5 g
  • mała cebulka, 1 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • oliwa z oliwek, 5 łyżek
  • sól i pieprz, do smaku
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto: - 340 g mąki pszennej - 250 g masła - 2 żółtka - 15 g jogurtu naturalnego - szczypta pieprzu - szczypta soli Ciasto zarabiamy szybko. Owijamy folią i odkładamy do lodówki na pół godziny.

  2. Farsz z łososia wędzonego: - 100 g łososia wędzonego - 40 g sera Merci Chef! CROTTIN NATUR MERCI CHEF! - cebula dymka - 10 g / łyżka słonecznika łuskanego - sól, pieprz do smaku Łososia i serek rozdrabniamy i łączymy. Dodajemy pokrojoną dymkę i uprażony wcześniej słonecznik. Przyprawiamy do smaku.

  3. Kruche ciasto: - 340 g mąki pszennej - 250 g masła - 2 żółtka - 15 g jogurtu naturalnego - szczypta pieprzu - szczypta soli Ciasto zarabiamy szybko. Owijamy folią i odkładamy do lodówki na pół godziny.

  4. Po godzinie rozwałkowujemy ciasto. Szklanką wycinamy kółka. Foremki smarujemy tłuszczem (olejem) i wykładamy je starannie ciastem. Pieczemy 15 minut przy 200*C.

  5. Po upieczeniu czekamy, aż spody z ciasta nieco przestygną. Odwracamy je do góry dnem i uderzamy dość mocno o foremki.

  6. Farsz z łososia wędzonego: - 100 g łososia wędzonego - 40 g sera Merci Chef! CROTTIN NATUR MERCI CHEF! - cebula dymka - 10 g / łyżka słonecznika łuskanego - sól, pieprz do smaku Łososia i serek rozdrabniamy i łączymy. Dodajemy pokrojoną dymkę i uprażony wcześniej słonecznik. Przyprawiamy do smaku.

  7. Farsz z bakłażana i papryczki chili - 150 g / pół bakłażana - 5 g papryczki chili - mała cebulka - 2 ząbki czosnku - sól i pieprz do smaku - 5 łyżek oliwy z oliwek - 40 g sera Merci Chef! CROTTIN NATUR MERCI CHEF! Najpierw na 2 łyżkach oliwy smażymy pokrojoną cebulę i czosnek. Warzywa nadają oliwie smak. Przenosimy je do miseczki. Dolewamy 3 łyżki oliwy na patelnię i smażymy bakłażana pokrojonego w drobną kostkę z papryczką chili. Ściągamy bakłażana z patelni, dodajemy cebulę i czosnek oraz rozdrobniony ser.

  8. Napełniamy tartaletki farszami. Wkładamy do piekarnika na 5 minut/ 180*C, żeby je podgrzać.

  9. Podajemy na talerzach. Bon appétit !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń