Do góry

Desery Przepis na:

Tartaletki raffaello

Tartaletki raffaello

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 213

Dodano:

Odsłon: 808

Kruche tartaletki z kremem z orzeszków ziemnych, udekorowane zostały pralinką raffaello i bitą śmietaną.

Składniki

  • Ciasto:
  • - 1 szklanka mąki tortowej
  • - 1/4 szklanki cukru pudru
  • - 10 dag margaryny
  • - 2 żółtka
  • Krem:
  • - 15 dag margaryny Kasi
  • - cukier puder do smaku
  • - 1 szklanka obranych orzeszków ziemnych
  • bita śmietana
  • - 250 ml śmietany kremówki
  • - cukier puder do smaku
  • dodatkowo:
  • - 12 sztuk raffaello
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tym składnikami.
    2. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.
    3. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
    4. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Średnica foremek wynosi około 9 cm.
    5. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
    6. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.
    7. Następnie przygotowujemy krem. Margarynę ucieramy na puszystość z cukrem pudrem.
    8. Orzeszki drobno mielimy i dodajemy do kremu. Delikatnie mieszamy.
    9. Do tartaletek nakładamy po porcji kremu.
    10. Z kolei przygotowujemy bitą śmietanę. Kremówkę ubijamy na puszystość. Dodajemy cukier puder i ponownie ubijamy.
    11. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy małe rozetki dookoła. Na koniec na środek kładziemy raffaello.
    12. Gotowe! Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń