Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tartaletki serowo-rozmarynowe"
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 810
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 424
Szybka i prosta babka
Odsłon: 92
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 810
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 424
Szybka i prosta babka
Odsłon: 92
Składniki
Rozmaryn opłukać, osuszyć, włożyć do słoika z miodem i pozostawić na tydzień, aby miód przeszedł rozmarynowym aromatem.
Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej. Płaty ciasta ułożyć jeden na drugim na stolnicy lekko oprószonej mąką. Rozwałkować na placek i foremką w kształcie kwiatka powycinać 6 krążków o śr. 15 cm. Foremki do tartaletek o śr. 12 cm posmarować masłem lub margaryną. Wylepić krążkami ciasta. Dobrze je docisnąć do spodów i do brzegów foremek.
Tymianek opłukać, osuszyć, grubo posiekać. W miseczce rozkłócić jajka, wlać mleko, dołożyć posiekany tymianek i wymieszać. Masę przyprawić solą i pieprzem.
Na spodach tartaletek ułożyć kozie serki i zalać je masą jajeczną. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 20 minut. Gotowe tartaletki udekorować listkami rukoli i rozmarynem. Podawać polane miodem rozmarynowym.
Czas przygotowania: około 30 minutŹródło: Życie na gorąco