Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tartaletki z bitą śmietaną"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 78
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 39
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 78
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 39
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Składniki
Ciasto: Przesianą mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy żółtka, cukier puder i wodę. Wszystkie zagniatamy na jednolite kruche ciasto. Owinięte folią wkładamy na pół godziny do lodówki.
Ciastem wylepiamy natłuszczone foremki do babeczek. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 190oC. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 15 minut, po czym wybijamy babeczki z foremek i czekamy, by całkowicie wystygły.
Krem: W tym czasie zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz wcześniej namoczoną i rozpuszczoną w łyżce wody, letnią żelatynę. Chwilę miksujemy.
Babeczki napełniamy bitą śmietaną, dekorujemy przygotowanymi owocami i od razu podajemy.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej sztuki około 1,20 zł.
Wartość odżywcza jednej sztuki 328 kcal Białko 5,4 g/Tłuszcz 30 g/Węglowodany 67 g.Źródło: Rewia