Do góry

Desery Przepis na:

Tartaletki z orzechami w karmelu

Tartaletki z orzechami w karmelu

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10029

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Tartaletki z orzechami w karmelu"

Składniki

  • 100 g masła + 3 łyżki
  • 70 g cukru pudru
  • żółtko
  • 175 g mąki
  • po 80 g orzechów włoskich i laskowych
  • 125 g cukru
  • 100 g śmietany
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g migdałów
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło, cukier puder, żółtko, mąkę wykładamy na stolnicę i siekamy. Następnie zagniatamy ciasto, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

  2. Orzechy i migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 minuty. Następnie, po odlaniu wody, obieramy je ze skórki. Orzechy grubo siekamy i prażymy na patelni. Migdały drobno kroimy.

  3. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 2–3 mm. Wykładamy nim posmarowane masłem foremki do tartaletek. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor w 180oC przez 15–20 minut.

  4. Do rondelka wkładamy 3 łyżki masła, podgrzewamy, dodajemy cukier. Kiedy się połączą, wlewamy śmietanę i gotujemy aż powstanie gładka karmelowa masa. Wsypujemy uprażone orzechy, migdały, dokładnie mieszamy.

  5. Czekoladę rozpuszczamy i smarujemy nią wnętrza tartaletek. Następnie do ciastek nakładamy masę karmelową z orzechami i migdałami. Odstawiamy na ok. 40 minut do zastygnięcia.

  6. Czas przygotowania 60 minut. Cena sztuki ok. 2,30 zł

  7. Wartość odżywcza sztuki 490 kcal. Białko 7 g/Tłuszcz 33 g/Węglowodany 43 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń