Do góry

Desery Przepis na:

Tartaletki z zborówkami, budyniem i bezą

Tartaletki z zborówkami, budyniem i bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1651

Dodano:

Odsłon: 1230

Pyszne kruche babeczki z masą budyniowo-borówkową

Składniki

  • kruche ciasto: 500g mąki, 2 jajka,
  • 3/4 margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki cukru, 1 łyżka śmietany/kefiru,
  • masa budyniowa z borówkami: 300g borówek, 2 łyżki cukru,
  • 150-200ml wody, budyń waniliowy lub śmietankowy 40g (opakowanie),
  • beza: 3 białka, 3 łyżki pudru,
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, margarynę kroimy w kawałki.
    Jajka, proszek i cukier dodajemy do reszty składników - zagniatamy ciasto.
    Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
    Foremki do tartaletek natłuszczamy - ja użyłam odrobiny margaryny.
    Ciasto wałkujemy, wycinamy koła tartaletkami.
    Następnie koła wkładamy do foremek, palcami dociskamy ciasto do dna i boków.
    Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180stopni.
    Z reszty ciasta wycinamy ciasteczka :)

    Borówki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i dosypujemy cukier.
    Gdy zaczną się gotować - wsypujemy budyń, cały czas dokładnie mieszając,
    by nie powstały grudki.
    Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
    Następnie dodajemy cukier - cały czas miksując.
    Na koniec wsypujemy skrobię - miksujemy.

    Na gotowe babeczki nakładamy masę budyniową.
    Gdy masa ostygnie,
    szprycą wyciskamy bezę.
    Babeczki wkładamy do piekarnika, i pieczemy ok 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

    SMACZNEGO :)

    Beza jest "miękka",
    jeśli chcemy by była "chrupiaca" - musimy dać więcej cukru kryształu.

    Beze można zastąpić bitą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń