Do góry

Przetwory Przepis na:

Tarte buraki

Tarte buraki

Autor:

Przepisów i artykułów: 455 Ocena: 8924

Dodano:

Odsłon: 14937

Tarte buraki

Składniki

  • 5 kg buraków
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren pieprzu
  • 3 łyżki soli (można dać mniej)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Buraki dokładnie myjemy i gotujemy w skórkach do miękkości. Z octu, czosnku, cukru, soli i przypraw gotujemy zalewę, odstawiamy ją. Gorące buraki obieramy i trzemy na tarce z dużymi oczkami. Do buraków dolewamy odcedzoną zalewę i bardzo dokładnie mieszamy całość. Buraczki wkładamy do wyparzonych słoików i zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy 20 minut.
    Z tego przepisu wyszło mi 20 małych słoików.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń