Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarte kluski z sosem pieczarkowym

Tarte kluski z sosem pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 328 Ocena: 3968

Dodano:

Odsłon: 1335

W moim domu rodzinnym tarte kluski były obowiązkowo w każdą niedzielę. Obecnie nie gotuję ich już tak często, gdyż są trochę pracochłonne. A jeżeli je robię to z sosem pieczarkowym lub grzybowym oraz z zaproponowaną przez domowników surówką.

Składniki

  • 10-12 średnich ziemniaków
  • 20-25 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 5 pieczarek
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego "Danon"
  • przyprawy: sól, pieprz, 4 kulki ziela angielskiego, 1 listek laurowy, papryka ostra
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrać ziemniaki. Połowę ugotować w osolonej wodzie. Drugą połowę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

  2. Ugotowane ziemniaki przełożyć do miski i ubić tłuczkiem. Poczekać aż nieco przestygną. Dołożyć tarte ziemniaki i jajko. Posolić. Następnie wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Do powstałej masy dodać mąkę ziemniaczaną. Muszą być zachowane proporcje: 3 części wymieszanych ziemniaków, 1 część mąki ziemniaczanej. Jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto musi być zwarte. Formować okrągłe, niezbyt duże ( "rosną" w czasie gotowania) kluski. Należy je nieco spłaszczyć. Gotować w osolonej wodzie, na małym gazie, około 10 min.
    Pod koniec gotowania można jedną "wyłowić" i przekroić aby sprawdzić
    czy kluski są gotowe.

  3. Pieczarki oczyścić i pokroić na talarki. Podsmażyć je na oleju w małym rondelku. Dolać wody. Dodać sól, pieprz, paprykę ostrą, ziele angielskie, listek laurowy. Kilka minut gotować na małym ogniu. Chochelką nabrać wywar i przełożyć do miseczki. Rozprowadzić w nim mąkę i jogurt naturalny "Danon". Wlać do sosu i poczekać aż się zagotuje.

  4. Kluski nakładać na talerze. Polać sosem i dodać surówkę. Na zdjęciu jest
    surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń