Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarteletki z warzywami"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 223
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 439
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 468
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 223
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 439
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 468
Składniki
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj masło pokrojone na kawałki oraz szczyptę soli i 1 jajko. Zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 min. Marchewki obierz, połowę marchewek odłóż i pokrój w plastry, resztę pokrój w kosteczkę. Dymki oczyść, potnij w ukośne plasterki.
Pozostałe 4 jajka wymieszaj z mlekiem. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Kosteczki marchewek gotuj 3 min w osolonej wodzie i odcedź. Fetę pokrój w kostkę. Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Cienko rozwałkuj, powycinaj 8 krążków (o śr. 13 cm), a 8 foremek (o śr. 11 cm) posmaruj tłuszczem i wylep ciastem.
Na spodach rozłóż kosteczki marchewki, dymek i zalej mieszanką jajek i mleka. Posyp kosteczkami sera. Piecz 25 min w 200 st. C. Udekoruj odłożonymi plasterkami marchewki wyciętymi w kwiatki i natką pietruszki.Źródło: Tele Tydzień