Do góry

Przekąski Przepis na:

Tatar ze śledzia i awokado

Tatar ze śledzia i awokado

Autor:

Przepisów i artykułów: 188 Ocena: 4329

Dodano:

Odsłon: 7739

Zdrowa i łatwa do zrobienia przekąska. Soczyste i pełne smaku danie, które dobrze sprawdza się jako przystawka na każdym prawie przyjęciu.

Składniki

  • Małosolne filety ze śledzia bez skóry 4 szt.
  • Dojrzałe awokado 1 szt.
  • Seler naciowy 2 łodygi
  • Cebula czerwona 1 szt.
  • Natka pietruszki kilka gałązek
  • Jabłko 1/2 szt.
  • Sok z cytryny 2 łyżeczki
  • Olej rzepakowy 1 łyżka
  • Pieprz i sól do smaku
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Śledzie najlepiej, aby były niezbyt słone i nie wymagały moczenia. Jeśli jednak wymagają moczenia to moczyć w zimnej wodzie jak najkrócej, po czym dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
    Śledzie pokroić w kostkę i wymieszać z olejem.

  2. Awokado i jabłko obrać i pokroić w kostkę, a następnie skropić sokiem z cytryny.

  3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
    Łodygi selera oczyścić z twardych nitek i drobno pokroić.
    Natkę pietruszki drobno posiekać.

  4. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie odrobiną soli.
    Tatar można formować przy pomocy specjalnej obręczy lub małej filiżanki posmarowanej delikatnie olejem.

  5. Składniki na tatar można posiekać bardzo drobno, wtedy będzie bardziej zwarta konsystencja. U mnie jest on pokrojony grubiej, gdyż lubię wyczuwać strukturę wszystkich składników.

    Tatar najlepiej podawać od razu po zrobieniu, aby nie zaczął podchodzić wodą (seler puszcza soki).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 marca Takie przekąski, to można jeść cały dzień :) Śledzik świetnie smakuje z awokado, pychotka :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń